Hvad er CMYK farver?

Trykmaskine med fire CMYK værker

CMYK-farvemodel

CMYK er en forkortelse for Cyan, Magenta, Yellow og Key. Farven Key er den sorte farve i skalaen. Det er en subtraktiv farvemodel, hvilket betyder, at farver skabes ved at kombinere blæk, der absorberer visse bølgelængder af lys og reflekterer andre.

CMYK vist i farvecirkler
CMYK vist i farvecirkler

I CMYK-farvemodellen absorberer cyan rødt lys, magenta absorberer grønt lys, gul absorberer blåt lys, og sort absorberer alt synligt lys. Ved at variere mængderne af disse blæk er det muligt at skabe et bredt udvalg af farver.

CMYK er den mest almindelige farvemodel, der bruges til trykning, fordi den er velegnet til at gengive farver på papir. Den er dog ikke så præcis som RGB-farvemodellen, der bruges til digitale skærme.

Her er en tabel over standard CMYK farver, og hvordan de ser ud som RGB farver:

FarveRGBCMYK
Rød(255, 0, 0)(0, 100, 100, 0)
Grøn(0, 255, 0)(80, 0, 100, 0)
Blå(0, 0, 255)(90, 80, 0, 0)
Gul(255, 255, 0)(0, 0, 100, 0)
Magenta(255, 0, 255)(0, 100, 0, 0)
Cyan(0, 255, 255)(100, 0, 0, 0)
Sort(0, 0, 0)(0, 0, 0, 100)

Hvordan CMYK fungerer i trykning?

I trykning skabes CMYK-farver ved at bruge fire separate blækplader: cyan, magenta, gul og sort. Hver plade er dækket af et fint mesh af prikker. Størrelsen og tætheden af prikkerne bestemmer mængden af blæk, der kommer på papiret.

Hvorfor CMYK bruges til trykning?

CMYK bruges til trykning, fordi den er velegnet til at gengive farver på papir. Dette skyldes, at de fire blæk absorberer forskellige bølgelængder af lys, hvilket skaber et bredt udvalg af farver. Derudover er CMYK farver relativt billige og nemme at bruge.

Der er både simpelt og billigt at trykke og printe billeder og tekst i høj kvalitet, når man anvender CMYK farverne. Det er let at gengive et stort farvespektrum på denne måde.

Begrænsninger ved CMYK

CMYK-farvemodellen har nogle begrænsninger. For eksempel er den ikke så præcis som RGB-farvemodellen, og det kan være svært at gengive visse farver, såsom pastelfarver og neonfarver. Derudover kan CMYK-farver se forskellige ud på forskellige typer papir.

Når man skal bruge CMYK

CMYK er den bedste farvemodel at bruge til trykning på papir. Det er også et godt valg til at skabe logoer, emballage og andre trykte materialer, der vil blive set i en række belysningsforhold.

Når man skal bruge RGB

RGB-farvemodellen er bedst egnet til brug på digitale skærme, såsom computerskærm og fjernsyn. Den er også et godt valg til at skabe web grafik og præsentationer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.